Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

20 Ιανουαρίου 1942: η διάσκεψη της ντροπής

Adolf Eichmann
Σαν σήμερα πριν από 69 χρόνια, έλαβε χώρα η πρώτη πράξη ενός δράματος, που θα έγραφε μια από τις μελανότερες σελίδες της γερμανικής ιστορίας.

Ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος είχε ήδη διανύσει 3 χρόνια και οι ναζί είχαν υπό την κατοχή τους σχεδόν το σύνολο της Γηραιάς ηπείρου. Η τιτανομαχίες στις ρωσικές στέπες βρίσκονταν σε εξέλιξη και η ανθρωπότητα παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα.

Παράλληλα όμως, εκτός από τις επικές αναμετρήσεις ανάμεσα στη Βέρμαχτ και τον Κόκκινο στρατό, διεξαγόταν και ένας άλλος πόλεμος. Η εξολόθρευση των ‘’υπανθρώπων’’ . Ο φυλετικός ρατσισμός που αποτύπωνε ο γερμανός δικτάτορας στην αυτοβιογραφία του, είκοσι περίπου χρόνια πριν, μετατρεπόταν πλέον σε επίσημη πολιτική του Ράιχ. Το πρώτο θύμα του γερμανικού μιλιταρισμού, η Πολωνία το βίωνε ήδη μέσα από μια στυγνή κατοχή. Ήταν η εποχή που δημιουργήθηκε το γκέτο της Βαρσοβίας, προμηνύοντας ένα ‘’αβέβαιο’ μέλλον σε όσους είχαν την ατυχία να μη γεννηθούν Γερμανοί.

Όσες περιοχές -ειδικά στο ανατολικό μέτωπο- πέρναγαν στα χέρια των ναζί ακολουθούσε ένα ειδικό τμήμα των Ες Ες του Χίμλερ, εκκαθαρίζοντας ανελέητα αθώους ανθρώπους. Τα Einsatzgruppen, όπως ήταν και η ονομασία τους, είχαν επιφορτιστεί με το μακάβριο έργο της δολοφονίας των φυλετικά – κατά τον εθνικοσοσιαλισμό- κατώτερων φυλών. Αυτό αποτέλεσε το πρώτο στάδιο του ολοκαυτώματος.

Όμως δεν αρκούσε στη ναζιστική ηγεσία. Επιθυμούσε να εντατικοποιήσει τους ρυθμούς εξολόθρευσης. Με αποτέλεσμα στις 20 Ιανουαρίου 1942 σε μια έπαυλη στο βερολινέζικο προάστιο Βάνζεε, πραγματοποιήθηκε μια απόρρητη σύσκεψη 15 ανώτερων αξιωματούχων του Γ’ ράιχ. Εκεί ο νο 2 άνδρας στην ιεραρχία των Ες Ες, υποστράτηγος Ράινχαρντ Χάιντριχ, θα γνωστοποιούσε ότι ο Φύρερ είχε διατάξει την ενεργοποίηση της ‘’Τελικής λύσης’’.

Η μαζική βιομηχανοποίηση του θανάτου είχε πλέον ξεκινήσει. Οι διαταγές ήταν σαφείς. Το πρόγραμμα έπρεπε να παραμείνει απόρρητο, να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό και καμία προτεραιότητα δεν θα έπρεπε να το καθυστερήσει. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και ένας νεαρός συνταγματάρχης, που αργότερα θα συνέδεε το όνομα του με τον καθόλου τιμητικό τίτλο του ΄΄αρχιτέκτονα΄΄ του ολοκαυτώματος. Ο Άντολφ Άιχμαν, επικεφαλής του γραφείου εβραϊκών υποθέσεων τις Γκεστάπο, θα αναλάμβανε την αποστολή να εντοπίσει όλους τους Εβραίους, και να τους αποστείλει σιδηροδρομικώς στα ναζιστικά λάγκερ.

Η ολοκλήρωση της συνάντησης έλαβε τέλος με ένα παντελώς κυνικό τρόπο. Οι Άιχμαν και Χάιντριχ σε στιγμές χαλάρωσης, κατέληξαν να συζητούν με ενθουσιασμό τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κονιάκ μπροστά στο τζάκι…

http://delipanos.blogspot.com/

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: