Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πρόκληση και στοίχημα το ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων

Άρθρο-ανοικτή επιστολή του Ευάγγελου Μπουρνού

To τελευταίο διάστημα από έγγραφα που βγήκαν στη δημοσιότητα καταδεικνύεται η ταχύτατη προώθηση από την ΕΥΔΑΠ της μελέτης κατασκευής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων των Βορείων Μεσογείων που περιλαμβάνει 5 Καλλικράτειους δήμους από Παιανία έως Ραφήνα και το νότιο τμήμα του παλαιού δήμου Νέας Μάκρης που συνορεύει με τη Ραφήνα.

Πριν την επικαιροποίηση από το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ στις 23 Δεκεμβρίου 2010 της μελέτης της Α΄φάσης των έργων του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων, η περιφέρεια είχε στις 16 Δεκεμβρίου 2010 αναθέσει τη μελέτη ωρίμανσης υγρών αποβλήτων τριών δήμων (Αρτέμιδας, Ραφήνας, Νέας Μάκρης). Η αλληλουχία αυτή των γεγονότων δείχνει την προσπάθεια της ΕΥΔΑΠ να αναβιώσει το έργο με κρατικά και ευρωπαϊκά χρήματα και συγχρόνως την κατεύθυνση των σκέψεων του κράτους να επεκτείνει πιθανότατα( αν όχι βεβαιότατα) τα χωροταξικά όρια κάλυψης του εν λόγω έργου, σε σχέση με τουs δήμου που προβλέπει το αρχικό businnes plan.

Οι διατυπωμένες απόψεις από τον γενικό γραμματέα περιφέρεια κ. Λιακόπουλο ότι το ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων θα είναι υπόγειο, τριτοβάθμιας επεξεργασίας με επαναχρησιμοποίηση των εκροών, παρά τους διαφορετικούς σχεδιασμούς της ΕΥΔΑΠ, βάζει τον πήχη δημοτικών αρχών και πολιτών πολύ ψηλά. Οποιοσδήποτε συμβιβασμός κατώτερος των απόψεων αυτών, θα προκαλέσει μεγάλους τριγμούς στην κοινωνική συνοχή της περιοχής

Η προτεραιότητα του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου επιβάλλεται να είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης του εγκεκριμένου αυτόνομου ΚΕΛ Ραφήνας, όπως διατυπώνουν και οι προεκλογικές δεσμεύσεις όλων των παρατάξεων. Το συγκεκριμένο έργο διαθέτει έγκριση χωροθέτησης και έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από χρήματα που υπάρχουν προς διάθεση από προγράμματα που τρέχουν μέχρι τέλους Μαρτίου 2011, ειδικά για χρηματοδότηση ώριμων έργων Βιολογικού, όπως αυτό που διαθέτει η Ραφήνα και είχε λάβει έγκριση συμμετοχής στα ΣΔΙΤ. Το έργο δεν δημοπρατήθηκε γιατί δεν ολοκληρώθηκε από μεριάς κράτους η διαδικασία λόγω αδυναμίας οικονομικής συμμετοχής του κράτους στην τότε οικονομική φάση.

Επίσης οποιαδήποτε προσπάθεια υλοποίησης του μεγάλου ΚΕΛ της ΕΥΔΑΠ πρέπει να έχει ως γνώμονα την προσπάθεια χωροθέτησής του σε άλλη θέση και όχι στο Πλατύ χωράφι. Ποια άλλη θέση είναι ένα ερώτημα που ο πρώην δήμος Σπάτων είχε απαντήσει προτείνοντας κάποια στιγμή την τοποθέτησή του σε θέση εντός της δεσμευμένης έκτασης γύρω από το αεροδρόμιο.

Αν όμως ούτε αυτό γίνει εφικτό που δεν βλέπω για ποιο λόγο γιατί είναι η λογικότερη λύση που δεν ενοχλεί κανένα οικιστικό ιστό, οποιαδήποτε υλοποίηση στη θέση Πλατύ Χωράφι δεν είναι αποδεκτή από τους πολίτες χωρίς συνολική υπογειοποίηση των εγκαταστάσεων με διαμόρφωση πάρκου στην επιφάνεια, τριτοβάθμια επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των εκροών. Ο πήχης πρέπει να τεθεί ψηλά με όρους σχεδίασης κατασκευής του μέλλοντος στην κατεύθυνση σεβασμού και συμβίωσης με το φυσικό περιβάλλον.

Όποια προτεινόμενη μελέτη ΚΕΛ υλοποιηθεί μέσα από διαβούλευση και αποδοχή από τους πολίτες, επιταγή απαραίτητη σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και όχι εν κρυπτώ , όπως τώρα επιχειρείται, πρέπει να προβλέπεται με σαφήνεια ο ακριβής τρόπος διαχείρισης της λυματολάσπης ώστε να μην γίνουμε αντίγραφο της Ψυτάλλειας, όπου το νησί μετατράπηκε σε αποθήκη των υπολειμμάτων της επεξεργασίας.

Επίσης πρέπει να προβλεφτεί η εξεύρεση χρηματοδότησης της κατασκευής των εσωτερικών δικτύων των δήμων, τα οποία δεν είναι ευθύνη της ΕΥΔΑΠ και των οποίων η κατασκευή πρέπει να γίνει παράλληλα με την κατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας, ώστε να μην φτάσουμε να έχουμε το εργοστάσιο και να μεταφέρουμε με βυτιοφόρα τα βοθρολύματα μας προς επεξεργασία.

Επίσης πρέπει να τεθεί και το ιδιοκτησιακό θέμα των εσωτερικών δικτύων τα οποία θα κατασκευάσουν οι δήμοι με χρηματοδότηση ανεξάρτητη αυτής που λάβει η ΕΥΔΑΠ. Σε έργο υπό την αιγίδα τη ςΕΥΔΑΠ πρέπει να δοθεί μόνο η συντήρηση στην ΕΥΔΑΠ αν καταλήξουμε σε κεντρικό ΚΕΛ αλλά η ιδιοκτησία να παραμείνει στους κατασκευαστές δήμους ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντική περίπτωση απαγκίστρωσης, αν ποτέ επιτευχθεί, από την ΕΥΔΑΠ.

Τα θέματα που ανακύπτουν είναι πολλά και οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν ταχύτατα και να είναι προς όφελος του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Το στοίχημα μεγάλο, όπως και η πρόκληση.

ΔΗΜΟΤΗΣ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ 27-1-2011
 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: