Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Μεγαλώνει η καμπάνια κατά των "διορθωτικών βιασμών" στη Ν. Αφρική

Τη βάρβαρη πρακτική των "διορθωτικών βιασμών" προσπαθεί να αναδείξει μια μικρή ομάδα ακτιβιστριών από τη Νότιο Αφρική, που έχει καταφέρει να στρέψει τα βλέμματα χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα απάνθρωπο και άκρως διαδεδομένο φαινόμενο στη Ν. Αφρική, όπου αρκετοί άντρες βιάζουν ομοφυλόφιλες γυναίκες με σκοπό να τις "θεραπεύσουν" από την ομοφυλοφιλία.

"Το ξέρω πως είσαι λεσβία. Δεν είσαι άνδρας, νομίζεις πως είσαι, αλλά θα σου δείξω, είσαι γυναίκα" φέρεται πως είπε ο βιαστής της Millicent Gaika, τα μάτια της οποίας έχουν κρυφτεί πίσω από μεγάλες μελανιές, ενώ ο λαιμός της είναι γεμάτος κοψίματα και ουλές. Ο άντρας αυτός κυκλοφορεί ελεύθερος στους δρόμους, καθώς πλήρωσε τα 10 δολάρια του προστίμου.

Η Luleki Sizwe είναι μια μικρή εθελοντική οργάνωση που εδρεύει στις φτωχογειτονιές του Κέιπ Τάουν και υπερασπίζεται τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας και των θυμάτων "διορθωτικού βιασμού". Ο τίτλος της οργάνωσης αποτελείται από τα ονόματα δύο γυναικών που έχασαν τη ζωή τους όταν κάποιοι θέλησαν να τις "θεραπεύσουν".

"Αυτά τα εγκλήματα συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Δεν έχει γίνει τίποτα", λέει η ακτιβίστρια της οργάνωσης Billi du Preez, "η υπόθεση της Millicent αναβάλλεται συνέχεια. Όταν ο δράστης, που κυκλοφορεί ελεύθερος, άρχισε να την απειλεί ξανά, είπα 'αρκετά'".

Έτσι, η Billi έγραψε ένα κείμενο και μαζί με την ανατριχιαστική φωτογραφία της Millicent, το έστειλε στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δράσης Change.org, με σκοπό να συλλέξει υπογραφές για να ανακηρυχθεί ο "διορθωτικός βιασμός" στην Ν. Αφρική έγκλημα μίσους. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το συγκεκριμένο ψήφισμα έχει αναδειχθεί στο πλέον δημοφιλές της ιστοσελίδας, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 130.000 υπογραφές και δίνοντας ελπίδες πως η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση θα ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: