Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Τρόικα και στους Δήμους

Έλεγχο στους ανεξέλεγκτους δανεισμούς των Δήμων και τα χρέη που τους ταλανίζουν επιχειρεί να βάλει ο «Καλλικράτης» μέσω ενός τριμελούς συμβουλίου που θα ελέγχει τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Πρόκειται για μια τρόικα για τους ΟΤΑ που θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της αυτοδιοίκησης, ένα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών και έναν εκπρόσωπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», εξηγεί ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιάννης Καραβοκύρης.

Έργο της «τρόικας» θα είναι να διαπιστώνει αν ένας Δήμος πρέπει να τεθεί υπό οικονομική επιτήρηση, αν πρέπει να μπει φρένο στα δάνεια που συνάπτει, αν έχει δανειοληπτική ικανότητα και με ποιους όρους είναι εφικτή η λήψη ενός δανείου.

Ο Καλλικράτης φέρνει και μία ακόμη αλλαγή, τον έλεγχο επί των εσόδων των ΟΤΑ, καθώς αρκετοί Δήμοι διαθέτουν επιχειρήσεις και αποκομίζουν πόρους από τη λειτουργία τους. Έως τώρα ελέγχονταν μόνο οι δαπάνες, χωρίς να ελέγχονται τα έσοδα. Επίσης θα δεχτούν κυρώσεις προκειμένου να συμμορφωθούν, για παράδειγμα, όσοι ΟΤΑ δεν εισπράττουν τα τέλη από την εγκατάσταση τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και πεζοδρόμια, ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους και να μην προχωρούν σε δανεισμούς είτε σε αυξήσεις ανταποδοτικών τελών.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο θα μπουν οι συμβάσεις που θα ελέγχονται πριν την υπογραφή τους και τα έργα «χαμηλού» προϋπολογισμού ύψους 100 έως 500.000 ευρώ, καθώς ο νομοθέτης του «Καλλικράτη» έκρινε ότι συναντώνται πολύ συχνά στην αυτοδιοίκηση. Εξάλλου, ενώ οι νομαρχίες ελέγχονταν ως τώρα μόνο κατασταλτικά, ο διάδοχός τους, οι αιρετές περιφέρειες, θα ελέγχονται τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά, όπως ακριβώς και οι Δήμοι.

Καταχώριση οικονομικών στοιχείων

Μηνιαία θα είναι η καταχώριση των οικονομικών στοιχείων των Δήμων σε κεντρική βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ οι φορείς της αυτοδιοίκησης που θα καθυστερούν σημαντικά στην καταχώριση των στοιχείων τους θα υποστούν αυστηρές κυρώσεις. Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις θα φτάνουν μέχρι και την παρακράτηση της μηνιαίας απόδοσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) ή θα επιβάλλεται πρόστιμο έως και 15% επί των ΚΑΠ, αναλόγως με τη συχνότητα και τη βαρύτητα του παραπτώματος.

Επίσης, κάθε Δήμος υποχρεούται να ορίσει άμεσα έναν υπάλληλο που θα χειρίζεται τη βάση δεδομένων, ενώ ο Δήμαρχος, ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης (ΝΠΔΔ) και ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας, θα επωμίζονται την ευθύνη αποστολής των στοιχείων. Οι εκτιμήσεις προς τα απολογιστικά στοιχεία για το έτος 2010 πρέπει να αποσταλούν μέχρι την 20η Φεβρουαρίου και τα τελικά απολογιστικά στοιχεία μέχρι την 30η Ιουλίου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: