Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Εκρηκτικό κοκτέϊλ στα Μεσόγεια - Σκουπίδια, μπλόκα και μολότοφ

Το «θρίλερ» της κινητοποίησης των κατοίκων που αντιτίθενται στην κατασκευή ΧΥΤΥ, οι δυνάμεις των ΜΑΤ, οι συγκρούσεις συμφερόντων και καθηκόντων και... οι επαναστατικές εκδρομές από το κέντρο της Αθήνας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011
 
ΖΕΥΓΑΡΙΑ με μικρά παιδιά κανονίζουν εναλλάξ ποιος θα μείνει σπίτι προκειμένου ο άλλος να βρεθεί στο μπλόκο. Ιερωμένοι διαδηλώνουν παρέα με μέλη αριστερών οργανώσεων. Ηλικιωμένες γυναίκες που δεν έχουν ξαναδεί στη ζωή τους ΜΑΤ πλησιάζουν άφοβα τις διμοιρίες φωνάζοντας συνθήματα. Μαθητές που κάνουν «κοπάνα» από το σχολείο και αντί για την καφετέρια επιλέγουν το μπλόκο, με κίνδυνο να συναντήσουν εκεί τους... καθηγητές τους. Η φιγούρα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης δεσπόζει σε γελοιογραφικό πλακάτ φτιαγμένο από κατοίκους της εκλογικής του περιφέρειας. Τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα της περιοχής αδειάζουν τα μεσάνυχτα από νεαρόκοσμο, ο οποίος κατευθύνεται στο μπλόκο της λεωφόρου Λαυρίου για να συνεχίσει το βράδυ του, διαδηλώνοντας είτε φιλήσυχα είτε δυναμικά. Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της σύγκρουσης για τα... υψίπεδα της Κερατέας, η ένταση και η συμμετοχή στο μπλόκο παραμένουν στα ύψη.


Συγκρούσεις καθηκόντων Νέος δήμαρχος του ενοποιημένου Δήμου Λαυρεωτικής είναι ο κ. Κώστας Λεβαντής. Συμμετέχει στα μπλόκα και προΐσταται σε κάθε επίσημη κίνηση της δημοτικής αρχής κατά του ΧΥΤΥ. «Δεν ήταν δυνατόν τόσο νέος δήμαρχος να μη συμμετείχα στα μπλόκα» λέει με χιούμορ. Η αντίθεση των κατοίκων της περιοχής στην κατασκευή της χωματερής είναι δεδομένη και εκπεφρασμένη χρόνια. Η σκληρή αντιπαράθεσή τους όμως με τα ΜΑΤ εμφανίστηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο. Πώς συνδυάζεται ένας αγώνας φιλήσυχων κατοίκων με επεισόδια; «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι χαρούμενος με ό,τι έγινε» λέει ο κ. Λεβαντής στο «Βήμα». «Εχω καταδικάσει τη βία από όποια πλευρά και αν προέρχεται» τονίζει. «Ομως οι κάτοικοι της Κερατέας είναι παθιασμένοι με το θέμα και δεν υπήρχε περίπτωση να μην αντιδράσουν στην εισβολή σε έναν τόπο με τον οποίο είναι συνδεδεμένοι,όπως το Οβριόκαστρο» δικαιολογεί τους δημότες του. Δεν παραλείπει δε να επιρρίψει την ευθύνη για τα επεισόδια στην Αστυνομία: «Η ευθύνη της βίας ανήκει σε μεγάλο βαθμό στην Αστυνομία». Πώς νιώθει ο δήμαρχος όταν βλέπει συμπολίτες του με μολότοφ στο χέρι; «Δεν μπορώ να πω ότι αισθάνομαι όμορφα,όπως προείπα» λέει. «Οι περισσότεροι κάτοικοι της Κερατέαςούτε που είχαν ξαναδεί ΜΑΤ στη ζωή τους. Τα ΜΑΤ έφεραν τη βία» συμπληρώνει.

Προέρχεται από το κυβερνών κόμμα, το ΠαΣοΚ, αλλά στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου ήταν επικεφαλής «πολυσυλλεκτικού συνδυασμού», όπως λέει, «για τον οποίο το θέμα ΧΥΤΑ ήταν η νούμερο 1 “συγκολλητική κόλλα”». Τον προβληματίζει ωστόσο η απουσία συμπαράστασης από τους κατοίκους του Λαυρίου. «Είναι πολύ βασικό να ενημερωθούν και οι κάτοικοι του Λαυρίου για το θέμα, καθώςτους αφορά εξίσου». Για τον κ. Βασίλη Θηβαίο κάτι έχει εξελιχθεί παράδοξα. Εφοριακός, εργαζόμενος στη ΔΟΥ Λαυρίου, υπήρξε επί δεκαετίες στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. «Αν στα 60 σου αναγκάζεσαι να αλλάξεις άποψη για την Αστυνομία,κάτι δεν πάει καλά» φιλοσοφεί. Δεν αρνείται ότι τις πρώτες ημέρες οι πλέον «δυναμικοί» διαδηλωτές δεν προέρχονταν από την Κερατέα. «Πιθανότατα να έγινε αυτό στην αρχή, όμως ένας αγώνας 40 ημερών δεν κρατιέται με ξένες δυνάμεις» τονίζει. «Πιθανότατα και κάποια παιδιά από τα δικά μας να μπήκαν στον χορό της σύγκρουσης,αλλά επιμένω:ήταν φοβερή η φυσική και λεκτική βία της Αστυνομίας,ειδικά τις πρώτες ημέρες».

Συσσίτιο στο μπλόκο
Η ζωή στο μπλόκο δεν έχει μόνο στιγμές έντασης και σύγκρουσης. Εδώ και λίγες ημέρες έχει στηθεί ένα κιόσκι, προσφορά και δημιούργημα των οικοδόμων της περιοχής, όπου οι κάτοικοι κάθονται και απολαμβάνουν το ποτό ή το φαγητό που ετοιμάζουν οι γυναίκες οι οποίες έχουν αναλάβει την... επιμελητεία του αγώνα. Είναι δεδομένο ότι σχεδόν κάθε κάτοικος της πόλης των περίπου 15.000 κατοίκων, εργαζόμενος ή μη, θα φροντίσει να χωρέσει στο καθημερινό του πρόγραμμα μια επίσκεψη στο «άπαρτο κάστρο», όπως γράφει η ταμπέλα στο κιόσκι. Ακόμη και το ΚΑΠΗ της περιοχής επρόκειτο να κόψει εδώ χθες, Σάββατο, τη βασιλόπιτά του. «Κάναμε εδώ Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, ακολουθεί το Πάσχα. Ακόμη και γάμοι και βαφτίσεις θα γίνουν στο μπλόκο όπως πάει το πράγμα».

Από τα τρία μηχανήματα για χωματουργικές εργασίες, που απετέλεσαν την αρχική πέτρα του σκανδάλου στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ξημερώματα μπήκαν στον χώρο του Οβριόκαστρου για να ξεκινήσουν εργασίες, το ένα έχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς σε μια από τις συγκρούσεις των κατοίκων με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Την προηγούμενη Παρασκευή μια ομάδα 40 ατόμων προσέγγισε το σημείο όπου βρίσκονταν τα μηχανήματα για να τα καταστρέψει, αιφνιδιάζοντας τους αστυνομικούς. Ακολούθησε άγρια μάχη σώμα με σώμα. Μάλιστα οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι εκείνη τη νύχτα ένας αστυνομικός τράβηξε πιστόλι και το κόλλησε στον λαιμό ενός διαδηλωτή. «Εχουν συμβεί πρωτοφανή πράγματα εδώ,χρήση της αύρας- του οχήματος της Αστυνομίας που εκτοξεύει νερό- και ελικοπτέρων με θερμικές κάμερες, λες και είμαστε εγκληματίες» λέει ο Κώστας.

Η πράσινη γραμμή
Ανάμεσα στο κιόσκι όπου βρίσκεται το μπλόκο των διαδηλωτών και στο σημείο όπου βρίσκονται παρατεταγμένες οι δυνάμεις των ΜΑΤ μεσολαβεί η «νεκρή ζώνη», μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου. Κάτοικοι όλων των ηλικιών κάνουν τον περίπατό τους εκεί. Οσες φάτσες δεν είναι γνωστές αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τους υπόλοιπους. Πού και πού η Αστυνομία ανάβει τα φώτα των οχημάτων για να απομακρύνει με τη λάμψη τους όσους πλησιάζουν στις κλούβες και εκείνοι απαντούν σηκώνοντας καθρέφτες, ώστε η αντανάκλαση να «επιστρέψει» το φως. Η σιωπή διασπάται από κάποιο δυναμιτάκι ή «στρακαστρούκα» που θα πετάξει κάποιος και από τα γαβγίσματα των σκυλιών που θα ακολουθήσουν.

Υστερα από 40 ημέρες στον δρόμο είναι λογικό τα νεύρα να τεντώνουν εύκολα. Η «πρόβλεψη» κάποιου μεθυσμένου περαστικού πως «τελικά τα σκουπίδια θα έρθουν ό,τι και να κάνετε» αρκεί για να ανάψει τα αίματα. Η φυσική και η λεκτική βία εναλλάσσονται. «Χρόνια πολλά στον Αλέξη» και «τον φάγαμε τον Φούντα»... ισχυρίζονται ότι τους ευχήθηκαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ μέλη αριστερών οργανώσεων που διαδήλωσαν σε συμπαράσταση των κατοίκων στο μπλόκο την Κυριακή. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ.Παπουτσής είναι ένα από τα πρόσωπα των ημερών. «Είπε ότι τα ΜΑΤ θα είναι εδώ όσο χρειαστεί για να τηρήσουν την τάξη και να προστατεύσουν τις περιουσίες μας, λες και τσακωνόμαστε μεταξύ μας» λέει ο δευτεροετής φοιτητής κ. Διονύσης Κλάδης , ο οποίος είναι πολύ υπερήφανος για την αντοχή των συμπολιτών του. «Πιθανότατα η ιδέα να ήταν να μας αιφνιδιάσουν ξεκινώντας τα έργα μες στα Χριστούγεννα, εμείς όμως θα μείνουμε εδώ όσο χρειαστεί».

Αυτό που έκανε πολλούς κατοίκους της πόλης έξαλλους είναι η αναφορά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη σε «άτομα που έρχονται απ΄ όλη την Αθήνα για να δημιουργήσουν επεισόδια». «Οσοι έρχονται, έρχονται για να συμπαρασταθούν.Στο κάτω-κάτω,ακόμη και όλοι όσοι συνελήφθησαν είναι κάτοικοι της Κερατέας και των γύρω περιοχών» λέει ο 48χρονος άνεργος Σταύρος, που τονίζει επίσης ότι «οι λίγες εκτάσεις που έχω βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιόμετρου από τον χώρο όπου προβλέπεται να γίνει η χωματερή. Αν τελικά αυτή δημιουργηθεί, εγώ καταστρέφομαι».

Πέρα από τους κατοίκους που βρίσκονται πάππου προς πάππον στην Κερατέα, στην ίδια περιοχή έχουν εγκατασταθεί και πολλοί Αθηναίοι που εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα στο... κυνήγι του καθαρού αέρα. «Εφυγα πριν από 18 χρόνια από την Αθήνα και ήρθα εδώ σε έναν τόπο που τον θεωρώ ευλογημένο» λέει η κυρία Νέλλη Μακριδοπούλου. Πρώην αεροσυνοδός η ίδια, υποστηρίζει: «Στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης η επεξεργασία των απορριμμάτων γίνεται σε εργοστάσια μέσα στις πόλεις, χωρίς καν αυτό να γίνεται αντιληπτό από κανέναν. Είτε ΧΥΤΑ είτε ΧΥΤΥ, οι λύσεις αυτές είναι ξεπερασμένες».

Εκεί όπου όλοι οι κάτοικοι συμφωνούν, είτε είναι φιλήσυχοι είτε πιο «ριζοσπαστικοί», είναι στην «αφωνία » που δείχνουν, όπως λένε, τα ΜΜΕ. «Υπάρχει μια διαμαρτυρία που κρατάει 40 ημέρες, με σφοδρές συγκρούσεις, συλλήψεις και τραυματισμούς,και τα κανάλια σιωπούν» λέει ο κ. Κωνσταντίνος Πετρολιάγκης, του οποίου το βίντεο με την επίθεση που δέχθηκε από αστυνομικούς τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης έχει κάνει τον γύρο του Διαδικτύου. «Αυτό δείχνει και το δίκαιο του αγώνα μας. Αν τα κανάλια πρόβαλλαν τη σύγκρουση,ακόμη και για να μας κατακρίνουν, θα έπρεπε αναπόφευκτα να αναφερθούν και στα επιχειρήματά μας» λέει ο 32χρονος πολιτικός μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος κ. Σωτήρης Ιατρού. Το Διαδίκτυο είναι το βασικό εργαλείο των κατοίκων προκειμένου να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους. Ανεβάζουν βίντεο στο ΥouΤube ενώ λειτουργούν και την ιστοσελίδα http://antixyta. blogspot. com.

Αναβολή για τα πρόστιμα λόγω Κερατέας
Αναβολή στην επιβολή προστίμων για τις παράνομες χωματερές εξασφάλισε η χώρα μας μετά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση και Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Γιάνος Ποτόσνικ. Στα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η ελληνική πλευρά συμπεριλαμβάνεται η εκκίνηση κατασκευής του ΧΥΤΥ στην Κερατέα. Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση επικαλέστηκε το κλείσιμο 94 παράνομων χωματερών μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς αλλά και την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων. Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς, όπου οι νέοι καλλικρατικοί δήμοι καλούνται να κινητοποιηθούν προκειμένου να κλείσουν τις παράνομες χωματερές σε όλη την επικράτεια και έτσι να αποφευχθεί οριστικά ο κίνδυνος των προστίμων. «Θα χαθούν 14,6 εκατ. ευρώ»

Η άλλη πλευρά εμφανίζεται αμετακίνητη. «Το συγκεκριμένο έργο, που είναι ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ, έχει τις πλέον σύγχρονες- και κατάλληλες για το κλίμα της χώρας - επιστημονικές και περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές. Αποτελεί βασικό κομμάτι του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων που θα δώσει οριστική λύση στο θέμα των σκουπιδιών στην Αττική» λέει στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Ηλίας Λιακόπουλος. «Αλλωστε η πρόσφατη αρχαιολογική αυτοψία δεν έφερε στο φως αρχαιολογικά ευρήματα. Επιπλέον, αν τα έργα δεν ξεκινήσουν άμεσα, η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει τα 14,6 εκατ.ευρώ που προβλέπει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ενώ απειλούμαστε και με πρόστιμα. Από τη στιγμή που τα έργα θα ξεκινήσουν, σε ενάμιση χρόνο το πολύ ο ΧΥΤΥ θα είναι έτοιμος» επισημαίνει.

Από την πλευρά τους οι φορείς της πόλης δεν συζητούν οποιαδήποτε λύση, ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ, περιλαμβάνει το Οβριόκαστρο. «Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου, στον συγκεκριμένο χώρο θα υπάρχουν απορρίμματα απ΄ όλη την Ανατολική Αττική. Θα γίνουμε εδώ μια δεύτερη Φυλή» λέει ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Θηβαίος . «Εμείς ζητούμε να διαχειριστούμε μόνοι μας τα δικά μας σκουπίδια, δηλαδή εκείνα του Λαυρίου και της Κερατέας,και είμαστε έτοιμοι να υποδείξουμε συγκεκριμένο χώρο γι΄ αυτόν τον σκοπό» συμπληρώνει. «Δεν είναι θέμα δικής μας πρότασης, το θέμα είναι πολιτικό. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να γίνει ο ΧΥΤΑ εδώ. Γι΄ αυτό και δεν αποσύρει τα ΜΑΤ, θέλει αίμα προκειμένου να συκοφαντήσει τον αγώνα μας» λέει ένας άλλος αντιδήμαρχος, ο γιατρός κ. Νικόλαος Βλαχογιάννης .

Η επόμενη δικαστική πράξη στον πόλεμο των σκουπιδιών θα δοθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στις 2 Φεβρουαρίου, όταν και εκδικάζεται η έφεση της απόφασης του Ειρηνοδικείου Λαυρίου που σταματούσε προσωρινά τα έργα. «Το δικαστικό κομμάτι έχει πολύ δρόμο ακόμη. Οι κάτοικοι γνωρίζουν από χρόνια τις συνέπειες που θα έχει η κατασκευή της χωματερής στην περιοχή μας, όμως παλαιότερα δυσκολευόμασταν να τους κινητοποιήσουμε. Από τότε που ήρθαν εδώ τα μηχανήματα και μαζί τους η Αστυνομία ο κόσμος ξεσηκώθηκε. Υστερα απ΄ όσα έχουν συμβεί εδώ,πιστεύετε ότι θα έρθει ποτέ απορριμματοφόρο να ξεφορτώσει σκουπίδια;» καταλήγει ο κ. Θηβαίος.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=379773&dt=23/01/2011#ixzz1BqU6cklq

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: